keskiviikko 19. elokuuta 2015

Uutistuonto on olemassa olevan kopiointia




Useimmilla meistä on luulo että maailmaa voidaan selittää päivänpolitiikalla, tämmä luulo on täysin virheellinen. Maailman politiikan taustalla on aina perimmäinen syynsä, kapitalismin oloissa se on kapitalismi, sosialismin oloissa se tulee olemaan sosialismi jne..
Valtaosa meistä luulee ja kuvittele että maailmassa on ollut vallalla jo sosialismia ja osa että on ollut jopa kommunismia. Nämäkin luulot ovat täysin vailla perusteita, ei todella ole ollut on oikea vastaus.


Maailmanpoltiikkan arkipäivä ei selitä mitään siitä mikä maailmaa johtava voima on, se tätyy osata tunnistaa tekijöistä päivänpolitiikana takana, mutta se täytyy myös tuoda esiin, kun päivänpoltiikkan ilmiöitä tuodaan esiin vaikkapa uutisten ja kolumnien muodossa. Miksi näin ei ole, selviää kun katsoo uutisia tuottavien omiin taustoihin ja vaikuttimiin. Kuka muu toisi esiin kapitalismin uutisen takaa kuin kapitalisti kriitikko, ei kai sitä kapitalismin kannattaja teilla koskaan valmiiksi tee.


Uutistuottajat ovat tavallaan kopioitsijoita, he toistavat ja muokkavat jo tapahtuneen, eivät sitä mikä tulee johtamaan seuraavaan tapahtumaan. Uutisia tuottaa kaikki osapuolet, mutta koska heistä ei kukkaan ole kapitalisti kriitikko siinä meilessä että heillä olisi vaihtoehto kapitalismille he tosiasiassa kopiovat vain jo tapahtunutta todellisuutta uutisen muotoon.


Onko tämä tärkeää, selviää siitä, kun katsoo uutisen vaikutusta todellisuuteen, otetaanko siitä oppia, onko se historiallista ja opettavaa. Tämä on varsin ikävää etteivät uutisia tuottavat, olevaan kriittisesti suhtautuvat osaa ottaa käyttönsä kapitalisti kriitisiä voimia vaan pitävät ikäänkuin uutisilmastoa heiltä pois varattuna. Uutisoinnista on siksi tullut vain tapahtumien kopiointia ja luettelmista, valtamedia tietysti pääsyyllisenä, mutta ei  tältä vialta välty vaihtoehtoinenkaan media, joka tavallaan tukee tässä samalla valtamediaa, juuri tällä media ilmasto valtaamisellaan.



Hannu Rainesto​

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti