torstai 9. kesäkuuta 2016

Poliittisesta päätöksenteosta


Otanpa esimerkiksi tyypillisistä asioista kuntien ja kaupunkien valtuustoista ja lautakunnista; Listalla tuodaan politikkojen päätettäväksi kaikenlaista juttua kouluista, terveyskeskuksista, teistä, vesi ja jätevesiasioista, puistoista ja kaavoituksesta. Näihin nämä sitten ryhtyvät kuin alan asiantuntijat, apuhoitajan, kauppiaan, kaupanmyyjän, yrittäjän, sairaanhoitajan pätevyydellään jota pätevyyttä heillä ei tietystikään ole. Heidän tulisi ainoastaan tarkastella näitä asioita arvojensa ja aatteidensa pohjalta ja edellyttää virkamiehiä toteuttaa sellaisia menetelmiä, tavoitteita jotka palvelevat heidän päätösvaltansa arvo ja aatemaailmaa.

Virkamies puolestaan on poliitikon työrukkanen, ei mitään muuta. Virkamiehen tehtävä on toteuttaa jokainen asia siten kuinka poliittisen päätöksenteon arvo ja aate valinoilla tehty päätös edellyttää. Oli virkamies sitten kunnan, kaupungin tai virastonsa johtaja.
Poliitikkojen ei tule langeta ansaan että olisivat asiantuntijoita, eivät he sitä ole, jos heillä ei ole alan pätevyyttä, valitut virkamiehet sitä ovat, mutta heidän arvonsa ja aatteensa eivät asioita ohjaa, sen ohjauksen tekevät poliitikot. Poliitikot ovat yksinomaan vain oman erityisalansa, aatteidensa ja arvojensa asiantuntijoita jos sitäkään, eivät yhtään mitään muuta luuloistaan huolimatta!
Kaikki parlamentarismi on pelkkää näytelmää, jotta rahanvalta saadaan jäämään kaiken parlamenttipuuhastelun ulkopuolelle puuhaamaan rauhassa rikastumistaan. Tämän viisauden lausui mielle jo Rockefeller, kun halusi pitää rahanvallan rikkailla.

Politiikan näpertelijät eivät näe koskaan kokonaisuutta. Kyse on aatteista ja arvoista sekä rahanvallasta eli pääomista, ei mistään muusta. Niillä tätä maailmaa ohjataan, toisten arvot löytyvät vain rahanvallasta, toisten ihmisen yhteiskunnan ja luonnon arvoista. Poliitikko ei ole joka alan asiantuntija, siksi hänen ei pidä sortua näpertelee asioilla vaan ohjata asiantuntijoita arvoilla ja aatteilla.

Hannu Rainesto