lauantai 5. marraskuuta 2016


Totuus markkinataloudesta



Markkinatalous on taloutta, johonka me kaikki osallistumme, mutta jossa työvoimaa kuluttamalla saavutetun arvon vie yksityinen pääomien omistaja, kapitalisti!

Markkinatalous on se osa kapitalismia, jolla määritellään voitonmaksimointia eli keinotellaan hintaa ylöspäin. Oli sitten kyse työvoimamarkkinoista, kaupasta tai vaikkapa sijoitustoiminnasta. Ilman tavarainvaihdantaa ei tavaraan sidottua lisäarvoa saada siitä realisoitua, siksi kapitalismista ei voi koskaan irrottaa markkinoita. Onko asian käsittäminen näin, irrottamalla markkinatalouden kapitalismista tahallinen ansa hämäykseksi vasemmistossa vaiko tyhmyyttä, tiedä häntä, luultavasti molempia.

Sosialismissa markkinoilla tulee olemana aivan toisenlainen rooli, sellainen johon markkina nimikin viittaa eli tavarainvaihdantaa ilman keinottelua. Tunti työtä on aina tunti työtä, teki sitä kuka tahansa. Kaikki tekeminen ei kuitenkaan ole työtä, vaikka kuluttakin siihen fyysisiä tai henkisiä voimiaan, mutta tästä toiste.

SKP, KTP, STP, Vasemmistoliitto ja lukemattomat yhdistykset uskovat tosiasiassa kapitalismiin ja varsin väärin perustellusti vielä. Erottamalla markkinatalouden kapitalismista omaksi itsenäiseksi osakseen tulee pettäneeksi kaikkia, myös tieteellistä otettaan, jos sellaiseksi yrittää tätä erottamista väittää. Tällaista mekaanista erottamista, irtirepimistä ei voi pitää edes hyväksyttynä, sillä se vääristää koko hyökkäyksen kapitalismia vastaan, jonka sentään tulisi olla koko vasemmiston yhteinen asia. Vai onko jollain mielessä jotain muuta kuin työväestön vapauttaminen orjuudestaan?

Ei meidän tarvitse hyväksyä kapitalismia missään sen muodossa, ei se meiltä mitään pois ota, vaikka sanomme suoraan, että kapitalismi on kansan vihollinen ja siitä on päästävä. Kaikki kieroilu ja peittely tarkoitusperillään, irtirepimisillään ja muilla hämäyksillä ei se ole sivistystä vaan kieroilua ja peittelyä!