maanantai 3. lokakuuta 2016


Kansantalous, tässä vähin mitä siitä pitää ymmärtää!




Kansantalous on liian monelle yritystaloutta, mutta se on väärin käsittämistä. Yritystalous on kapitalismin perusta, mutta ei kansantalouden.
Kansan talous on kansan itselleen tuottamaa tasa-arvoista toimeentuloehtojensa täyttämistä, työvoimaansa yhdessä kuluttamalla. Kapitalistinen talous ei siis voi koskaan edes olla kansantaloutta!


Yhteiskunnan perustahan on talous, oli sitten kyse orjanomistuksesta, feodalismista, kapitalismista, sosialismista tai kommunismista ja sen jälkeen tulevasta ajasta. Tästä seuraa perustan ja sen päälle kohonneiden yhtk rakenteiden olemus ja luonne. Talous on kuin hegemonia joka ohjaa kaikkea päälleen kasvanutta. Talouksilla on myös sisäiset lainomaisuutensa ja logiikkansa, kapitalismilla näistä tärkeimmät ovat yksityisen pääoman kasvuprosessit, pääomien uusintamiskierrossa ja voiton maksimoinnissa, joka ajaa pääoman aina sinne, missä voitot maksimoituvat. Tästä onkin jo helppo johtaa pääomien tarve kasvaa, vaikka kansanmurhia tehtailemalla ja näinhän kapitalismi toimii ja nyt siis USA:n johdolla ympäri maapallon!


Hannu Rainesto