keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Suoran demokratian perustavia ongelmia



Suora demokratia on tavoite mutta vasta, kun Ihmiset ymmärtävät perusasiat, kuten oman etunsa eli siis luokka-asemansa. Persut ovat tässä elävä malliesimerkki siitä, kun ei osata luokkaansa edes tunnistaa niin annetaan ääni joukolle, joka on itseään vastaan. Eikä tätä edes tajuta heidän joukoissaan, saati että siitä saisi heille kertoa. Onnettomia uhreja ovat, jotka joutuvat oppimana asiat kantapäänsä kautta.

Kapitalismista kommunismiin eli yksilökeskeisyydestä yhteisöllisyyteen käytävä prosessi etenee aina siirtymäkauden avulla. Tätä kautta kommunistisessa teoriassa edustaa sosialismin kausi. Sosialismi on siis kapitalismin purkukausi ja kommunismiin siirtymisen rakennuskausi. Kommunismiin ei siis siirrytä tuosta noin, vaan vasta, kun Ihminen on siihen valmis. Sosialismin kausi siten huomioi Ihmisen kyvyn kasvaa muutoksessa, joka on perin hidas ja vaikea prosessi. Usko siihen että muutos syntyisi nopeaan, on väärä, sillä muutos on aina hidas ja mutkikas, eikä noudata mustavalkoisia linjanvetoja. Tämä näkyy mm. luuloissa joita moni ihmettelee, tarkempaa psykologiaa tajuamatta. Muutos NL:ssä valtiomonopolistisesta kapitalismin siirtymäkaudesta liberaaliin kapitalismiin, luultiin tapahtuvan tuosta noin. Perussuomalisten tohtori, Jussi Halla-Aho mm. on tässä uskossa ja perustaakin analyysinsä NL:n muutoksesta tähän väärään seikkaan. Sekoittaen siihen sosialismin, kuten koko oikeisto, koska he eivät ymmärrä yhtk:n siirtymäkausista ja niiden luonteesta yhtään mitään.

Kehityksen tendenssi on kuitenkin selvä, kapitalismi on katoamassa ja tilalle tulee yhteisöllisyys, koska kapitalistinen, yksilökeskeinen tapa tuottaa, ei yksinkertaisesti enää toimi. Tarpeemme ovat yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia, joten niiden tyydyttämisestä on kyse uuden tuotantotavan muodostumisessa.

Kapitalismissa on kyse pääomien uusintamiskierrosta, ja se ei ole toiminut enää pitkään aikaan. Pääomat kiertävät, kun kulutus sitä toteuttaa, muuten täyttyvät varastot ja työttömyys rehottaa, eikä ostovoimaa enää ole. Jos tämä ei ole totta, on tiedottamien ollut valheellista.
Kuten huomaamme, suora demokratia on ongelmissa, kunnes se alkaa ymmärtää kehityksen lainalaisuuksia.

Koittakaamme nyt ymmärtää muutoksen kehittymisen logiikka, sillä se on kokonaan kiinni nykyisen järjestelmän kyvystä tuottaa tarpeillemme tyydytys. Osa tarpeistamme on pysyviä, eivätkä siis kapitalismin kannalta kovin tuottavia, ja vain osa on uusia, niitä joista voi pääomien toivovan saava jättivoittoja. Molemmat tavat ovat silti puhtaasti työvoiman riistoon perustuvia! Kapitalismi kaatuu mahdottomuutensa, jos ei keksi pääoman uusintamiskierrolle uusia metkuja, kuten uusia, tavaroita runsaasti kuluttavia sotia.Kommunismiin puolestaan voidaan päästä vasta sosialismin siirtymäkauden jälkeen, kuten tuossa kirjoitan eli siis parin kolmen sukupolven jälkeen. Sosialismiin silti päästää pika pikaa, kunhan kapitalismi tästä kaatuu ja siirtymäkausi alkaa.



Hannu Rainesto
Punakaartien keskusjärjestö

tiistai 15. huhtikuuta 2014

Ukrainan Tie - Historiasta nykypäivään


Blogiteksti: Tauno Auer
14.4.2014, Verkkomedia.org

Ukrainan Tie - Historiasta nykypäivään 
Suomessa ja Baltiassa tämän hetkiseen valtavirtaan kuuluu myös sellainen kansallismielinen tulkinta, jossa kaikki mitä me itse teemme on aina oikein ja välttämätöntä.
Oma menetelmäni on käyttää lähdeaineistona sekä antikommunistista kaanonia että neutraalia länsimaista aineistoa. Kirjoitan tämän seulan läpi, mutta jätän propagandan pois ja tuomiot julistamatta. Vaan ainahan historian kirjoittamisessa on hieman selityksen makua.
Samalla pääsen aihevalintojen kautta oivasti kiinni kipupisteisiin. Tarkoitukseni on viitata tapahtumiin mahdollisimman avoimella tavalla ja jättää lukijalle tilaa miettiä omaa lähestymistapaansa.
Ukrainalaisia on joskus kutsuttu Itä-Euroopan irlantilaisiksi. Ehkä juuri karun historiansa vuoksi he suhtautuvat naapureihinsa epäluuloisesti. Maan nimi viittaa rajaseutuun. Kuten puolalaiset he ovat usein jääneet sotien jalkoihin. Tosin nämä kaksi kansakuntaa usein riitelevät myös keskenään.
Vielä 1970-luvulla Ukrainan kivihiilivarat ja terästeollisuus olivat Neuvostoliitolle erittäin tärkeitä. Nyt ukrainalaista hiiltä ja rautaa kaipaa tuskin kukaan. Myös maatalouden merkitys on eurooppalaisessa taloudessa vähentynyt. Ukraina on rutiköyhä maa, jonne köyhät latvialaiset matkustavat tunteakseen itsensä rikkaiksi.
Monien asema on suorastaan traaginen. Myös itsenäisyyden aikana räjähdysmäisesti kasvanut rikollisuus lisää tuskaa.
Samoin kuin Baltiassa maahan palanneet emigrantit ovat läntisten turvallisuuspalveluiden palkkalistoilla. Ulkoisten ja sisäisten paineiden ja ristiriitojen lisäksi maa on kahden hallintojärjestelmän välisessä loukussa. Demokraattiseen kapitalismiin heillä ei ole edellytyksiä ja kommunistien johtama malli ei ole enää vaihtoehtojen joukossa. Jäljelle jää suurvaltojen tarjoamat satelliitti- ja asiakkuussopimukset.
Viktor Janukovitsh yritti puolueettomuutta, mutta sillä ei pitkälle pötkitty. Toisaalta Länsi-Ukraina ja Kiova ovat puolensa valinneet. Sitä päätöstä on kunnioitettava. Mitä siitä seuraa on toinen asia. On vaikea kuvitella, että maa voitaisiin jakaa ilman sotaa ja konfliktia kahteen tai kolmeen osaan.



Keisarivallan aikana Venäjän tsaarit suhtautuivat ukrainalaiseen kansallishenkeen erittäin kielteisesti. Kansallisrunoilija Taras Shevtchenko sai kymmenen vuoden tuomion. Kansallisromantiikkaa pidettiin Puolan tuomana kielteisenä vaikutuksena. Ukrainan kieltä koskevat jyrkät rajoitukset poistettiin vasta Venäjän vuoden 1905 työläismellakoiden jälkeen.
Vuoden 1848 vallankumouksen jälkeen Itävalta-Unkarin puolella rajaa sijaitsevassa Länsi-Ukrainassa kansallisaate sai kukkia ajoittain sangen avoimessa ilmapiirissä.
Täällä olivat ukrainalaiset ja aluetta hallinneet puolalaiset pahasti napit vastakkain. Länsi-Ukraina menetti saavutetut vapaudet vastavallankumouksen myötä. Tsaarien Venäjään verrattuna ilmapiiri oli kuitenkin vapaampi ja tämän vuoksi monet kansallismieliset järjestöt siirsivät päämajansa Lvovin kaupunkiin.
Vuosisadan vaihteessa Venäjän keisarikunnan puoleinen Ukraina teollistui. Kaupungit kasvoivat nopeasti. Samoin kasvoi Ukrainassa asuvien venäläisten määrä. Vuonna 1900 perustettiin Itä-Ukrainan Harkovassa Ukrainan vallankumouksellinen puolue, joka pyrki Itä- ja Länsi-Ukrainan yhdistämiseen. Tsaarit näkivät kansallishengen osana vallankumouksellista uhkaa ja kohdistivat siihen ankaria sortotoimia.
Ensimmäisen maailmansodan puhjettua Venäjän keisarikunta valtasi Länsi-Ukrainan ja rupesi välittömästi tuhoamaan kaikkea ukrainalaiseen kansallishenkeen liittyvää.
Ilman ukrainankielistä kirjallisuutta ja lehdistöä maaseutuväestö jäi koko maassa lähes täydellisesti kansallisen heräämisen ulkopuolelle. Lokakuun vallankumouksen jälkeen Ukrainan lukutaitoaste nousi nopeasti 13 prosentista nykyisiin lukemiin. Kaupunkikeskukset ja teollisuusväestö oli tässä vaiheessa lähes pelkästään venäjänkielistä ja pääasiassa kansallishengen vastaista.
Vallankumouksen puhjettua Ukrainan nationalistinen liike oli melko vähälukuinen ja koostui lähes pelkästään keskiluokkaisesta kaupunkilaisväestöstä. Leninin johtama hallitus ei pitänyt tätä ryhmää kovinkaan suuressa arvossa. Bolsevikit tunnustivat Ukrainan kansantasavallan, mutta pitivät huolta siitä, ettei pieni vähemmistö pystynyt loiventamaan vallankumousta porvariston ja keskiluokan mielihalujen mukaiseksi.
Tähän eivät kansallishenkiset alistuneet vaan julistivat Ukrainan toistamiseen itsenäiseksi. Helmikuussa 1918 he solmivat sopimuksen keskusvaltojen kanssa bolsevikkejä vastaan. Pian tämän jälkeen saksalaiset ja itävaltalaiset joukot valtasivat Länsi-Ukrainan ja ryhtyivät takavarikoimaan elintarvikkeita oman väestönsä tarpeisiin.
Huhtikuussa keskusvallat lakkauttivat Ukrainan kansallishenkisen edustuslaitoksen ja korvasivat sen omalla äärikansallisella elimellään.
Sodan päätyttyä Saksan ja Itävalta-Unkarin tappioon, niiden joukot vetäytyivät Länsi-Ukrainasta, jonka jälkeen ukrainalaiset nousivat nukkehallintoa vastaan ja heittivät sen syrjään. Vuonna 1919 maa ajautui veriseen sisällissotaan. Maan eteläosissa liittoutuneet tukivat Denikinin johtamia valkoisia, sisämaassa bolsevikkeja vastaan taistelivat Nestor Makhnon johtamat anarkistit ja länsiosassa puna-armeijaa vastassa olivat puolalaiset.
Valkoiset hävisivät ja Nestor Makhno kuoli alkoholistina Pariisissa vuonna 1934.
Kansallishenkisten johto liittoutui epätoivoissaan Puolan kanssa ja lupasi luovuttaa Länsi-Ukrainan Puolalle. Tämä tietysti suututti länsiukrainalaiset. Puna-armeijan taistelut Puolassa päättyivät kuitenkin surkeasti ja Riian sopimuksessa Länsi-Ukraina jäi Puolalle.
Tässä vaiheessa länsiukrainalaiset yrittivät julistaa oman alueensa itsenäiseksi valtioksi. Tämä johti yhdeksän kuukautta kestäneeseen katkeraan sotaan heidän ja Puolan välillä. Toukokuussa Puola pääsi niskan päälle, kun se sai avuksi Ranskassa koulutetun kenraali Hallerin armeijan. Lopputuloksena Länsi-Ukraina liitettiin Puolaan. Kesti syyskuuhun 1939 ennen kuin Ukraina oli jälleen yhtenäinen.

Tsaarin Kanuuna Ukrainassa

Ukrainan tie: 1920-luku
Se, kuinka historiasta kirjoitetaan, riippuu siitä, minkä asenteen kirjoittaja käsiteltäviin asioihin ottaa. Itse olin vuosikausia moralistinen kauhistelija. Neuvostoliittoon liittyvissä asioissa tämä on aika yleinen asenne.
Muistan kuinka minulla oli tapana kertoa ystävilleni lukemaani tarinaa, jossa kommunistien pidättämä nuori äiti joutui jättämään vankileirille vievästä junasta jäiselle asemalaiturille vastasyntyneen vauvansa. Kyyneleet valuivat kuulijoiden silmistä ja vähän omistanikin. Tarina saattaa olla tosi, mutta jos se on ainoa asia, mitä tiedämme 1930-luvusta, on historiankäsityksemme suppea ja yksipuolinen.
Näin kun palaamme 1920-luvun Ukrainaan takana on sekä ohranan terrori, maailmansota että verinen sisällissota. Maaliskuussa 1918 paikalliset bolsevikit olivat julistaneet itsenäisen Ukrainan neuvostovaltion, joka tammikuussa nimettiin Ukrainan sosialistiseksi neuvostotasavallaksi (viitekehyksen luomisen vuoksi liitän mukaan muutamia keskeisiä vuosia ja tapahtumia).
Kahdella tätä edeltävällä lyhytkestoisella bolsevikkihallinnolla oli kielteinen asenne kansallisromantiikkaan.Lenin kuitenkin ohjasi paikallisia toimitsijoita käyttämään ukrainankieltä työläisten poliittisessa koulutuksessa. Tällä ei ollut aluksi kovin suurta vaikutusta, koska puolueen jäsenistössä ei ollut kovinkaan monia ukrainankielisiä.
1.3.1921: Kronstadtin kapina. Merimiehet ovat tyytymättömiä bolsevikkien ankaraan politiikkaan. Kapina kukistetaan ja Lenin julistaa uuden talouspolitiikan (NEP), jonka puitteissa jokainen saa ostaa ja myydä oman mielensä mukaan.
Huhtikuu 1922: Stalin valitaan puolueen pääsihteeriksi.
Toukokuu 1922: Lenin saa ensimmäisen sairaskohtauksensa.
Joulukuu 1922: Leninin toinen sairaskohtaus.
Joulukuu 1922: Sosialististen neuvostotasavaltojen liitto SNTL perustetaan. Siihen kuuluvat Venäjä, Ukraina, Valko-Venäjä ja Trans-Kaukasus.
Lokakuu 1922: italialaiset fasistit saavat Rooman haltuunsa.
Vuodet 1922-1939: on paavina militantti anti-kommunisti Pius XI. Hänen aikanaan solmitaan liitto katolisen kirkon ja fasistien kanssa.
Tammikuu 1923: Ranska ja Belgia miehittävät Ruhrin alueen.
Maaliskuu 1923: Leninin kolmas sairaskohtaus.
Lokakuu 1923: Trotski kirjoittaa puolueen keskuskomitealle ja vaatii puolueen sisäistä vapautta. Trotskin 46 lähintä liittolaista tukee häntä.



Ukrainalaisten kommunistien vaatimuksesta 1920-luvun puolessa välissä ryhdyttiin suosimaan ukrainankieltä ja edistämään paikallista kulttuuria. Tämä synnytti valtaisan elpymisen, suorannaisen ukrainalaisen kulttuurin renessanssin. Tämä kattoi runouden, kuvataiteet ja elokuva-alan. Yleisen lukutaidon myötä koulut ja yliopistot kukoistivat. Erilaisia lehtiä ja kirjoja ilmestyi valtavin määrin.
Lokakuu 1923: fasistit julistavat Kemal Atatürkin johdolla Turkin tasavallan.
Tammikuu 1924: Lenin kuolee. Trotski ei saavu hautajaisiin.
Toukokuu 1924: Itävalta, Iso-Britannia, Kiina, Tanska, Ranska, Kreikka, Italia, Norja ja Ruotsi tunnustavat Neuvostoliiton.
Tammikuu 1925: Trotski erotetaan armeijan ylipäällikön tehtävistä.
Heinäkuu 1925: Grigori Zinovjev erotetaan puolueen johdosta.
Kaupungistumisen ja bolsevikkien ukrainalaistamispolitiikan seurauksena eri kaupunkien ukrainankielisten suhteellinen määrä kasvoi nopeasti. Vaikka tämän jakson saavutukset olivat erittäin mittavat, ne tapahtuivat Ukrainan kommunistisenpuolueen poliittisen ohjelman puitteissa. Näin haluttiin edistää sekä paikallista kulttuuria että massojen poliittista valveutuneisuutta.
1927 Trotskin liittolaiset Lev Kamenev, Gregori Zinovjev ja Karl Radek joutuvat syrjään.
1927 Kiinan tasavalta perustetaan.
Lokakuu 1927: Trotski erotetaan puolueen johdosta.
Marraskuu 1927: Trotski ja Zinovjev erotetaan puolueesta.
Helmikuu 1929: Trotski karkoitetaan Turkkiin.
Huhtikuu 1929: ensimmäinen viisvuotissuunnitelma.
Marraskuu 1929: Buharin erotetaan puolueesta.
Joulukuu 1929: Stalin julistaa vapaan talouspolitiikan (NEP) päättyneeksi.
Vuosikymmenen lopussa Moskova päätti kiristää linjaa. Vuonna 1930 pidettiin ensimmäiset näytösoikeudenkäynnit ukrainalaisia ajattelijoita vastaan. Vuosina 1930-1934 maan suurin kirkko Ukrainan itsenäinen ortodoksinen seurakunta lakkautettiin.

Ukrainan tie: 1930-luku
Millä nimellä Ukrainan nälänhätää kutsutaan, kuinka suureksi kuolleiden määrä arvioidaan, ja kenen katsotaan olevan siihen pääsyyllinen, ratkaisee tällä hetkellä sen, millä puolella keskustelua kukin meistä on.
Tämä ihmisiä jyrkästi kahteen ryhmään jakava aihe saa lisämerkityksen entisissä sosialistisissa maissa. Niissä henkilö on joko isänmaallinen tai epäisänmaallinen, aivopesty tai realisti riippuen kunkin henkilön ja poliittisen ryhmän valitsemasta asenteesta ja erilaisten tiedotusvälineiden välittämistä tulkinnoista.
Tapahtumat ovat vielä sen verran läheisiä ja nykyinen poliittinen kenttä niin polarisoitunut, että useimmista arvioista puuttuu kylmän viileä harkinta.
Vallitseva suuntaus on poliittisesti motivoitunut historiantulkinta. Hyvänä esimerkkinä on Yhdysvallat, joka liityttyään sotaan Neuvostoliiton rinnalla tuotti propagandaa, jossa kerrottiin kuinka urheita ja taitavia kommunistit olivat 1930-luvulla olleet. Kylmän sodan myötä asetelma muuttui ja kaikki mitä kommunistit ovat koskaan tehneet oli heistä täysin tuomittavaa.
Jos 1920-luku oli Neuvostoliitossa suuri kirjallisen ja taiteellisen sekä uuden talouspolitiikan (NEP) jakso, niin 1930-luku oli rakentamisen, osuustoiminnan ja teollistumisen aika. Tavoitteet olivat suuret, esteet mittavia ja ulkoinen uhka valtaisa. Eräillä riitti intoa koko tämän jakson ajaksi, mutta moni joutui mielivaltaisuuden uhriksi. Tasapuolinen historian tulkinta myöntää, että on syytä sysissä, jos on sepissäkin, siis sekä olosuhteissa että tekijöissä. Minä yritän listata keskeiset syyt ja seuraukset.

SYYT UKRAINAN NÄLÄNHÄTÄÄN VUONNA 1933
1. Ensimmäisen maailmansodan ja sisällissodan jäljiltä vallitsi puute ja kurjuus, jota nk. vapaa talouspolitiikka (NEP) ei juurikaan pystynyt lieventämään. Syylliset? A. Sodan aloittaneet (Saksa, Ranska jne). B. Venäjälle vallankumouksen jälkeen hyökänneet (mm. Englanti ja Suomi). C. Sisällissodan valkoinen terrori. Kommunistien rooli: myönteinen.
2. Kaupunkeja, jälleenrakentamista ja maan turvallisuutta uhkasi elintarvikkeiden puute ja nälänhätä, koska maaseutu ei kyennyt tai halunnut luovuttaa viljaa. Otetaanko väkisin vai ei? Syyllinen? Kommunistit. Vaan kuka olisi tehnyt vastaavassa tilanteessa toisin? Tuskin kukaan. Joskus on valittava kahden pahan välillä.
3. Kollektivisointia ei seurannut välitön hyvinvointi (todelliset seuraukset olivat hyvin monitahoiset). Syylliset? A. Samat kuin kohdassa yksi. B. Varakkaiden maanviljelijöiden muutosvastarinta. C. Sodanuhan vuoksi painopiste oli teollisuudessa. Sodan jälkeen kollektivisointi johti myös myönteisiin seurauksiin. Kommunistien rooli: suhteellisen myönteinen.
4. Uuden suursodan uhka. Syylliset: Saksa ja Suomi. Kommunistien rooli: myönteinen.

Loppupäätelmä: Syyllisyys jakautuu useille tahoille. Kommunistien rooli oli suhteellisen myönteinen. Uhrit voidaan yhtä hyvin laskea vaikkapa Suomen ja Saksan tilille.
Oli syy mikä tahansa, valtaisa määrä ihmisiä menehtyi ja ukrainalaisten psyykeeseen jäi ikuinen jälki. Nälänhätää seurasi ukrainalaistamiskamppanjan lakkauttaminen, laajat puolueen sisäiset puhdistukset ja lukuisat näytösoikeudenkäynnit.
Mielivaltaisia teloituksia oli runsaasti ja lukemattomat tuhannet joutuivat pakkotyöhön. Vuonna 1934 valituista 115 keskuskomitean jäsenestä vain yksi säilytti paikkansa vuoteen 1938 mennessä. Vuonna 1930 julkaistuista 259 kirjailijasta vain 36 sai töitään julkisuuteen vuonna 1938.



Länsi-Ukraina Puolan vallan alla
Ensimmäisen maailmansodan jälkeen jäi Puolan vallan alle 4,5 miljoonaa ukrainalaista. Vuonna 1921 Puolan 27,2 miljoonasta henkilöstä vain 69,2 % ilmoitti olevansa puolalaisia. Monikulttuurisuudesta huolimatta maata hallittiin tiukasti puolalaisen kansallishengen mukaan. Muiden haluttiin assimiloituvan ja mukautuvan valtaväestön tahtoon.
Puola oli täysin piittaamaton vähemmistöjen oikeuksista eikä se noudattanut niitä koskevia kansainvälisiä säädöksiä. Se ei myöskään suostunut myöntämään länsiukrainalaisille alueellista autonomiaa. Aluetta ruvettiin kutsumaan nimellä Wschodinia Malopolska eli Itäinen Pikku-Puola.
Maan hallintojärjestelmää ja koululaitosta johdettiin puolankielisesti. Ukrainalaisille ei suotu omaa yliopistoa eikä heitä palkattu valtionvirkoihin. Puolalaisia yllytettiin muuttamaan Länsi-Ukrainaan vaikka alueella vallitsi akuutti puute tontti- ja viljelymaasta.
Tämän seurauksena yksikään Puolan hallitus ei onnistunut lähentämään ukrainalaisia ja puolalaisia keskenään. Länsiukrainalaiset olivat katkeroituneet Puolalle hävityn sodan vuoksi ja he pitivät Puolan valtaa vihamielisenä miehityksenä. Ukrainalaiset eivät osallistuneet vuoden 1922 vaaleihin. Lailliset ukrainalaispuolueet sen sijaan osallistuivat vuoden 1928 vaaleihin.
Maanalaisessa roolissa vaikuttivat Länsi-Ukrainan kommunistinen puolue (KPZU) ja oikeistolainen Ukrainan kansallismielisten järjestö (OUN). Eversti Jevhen Konovaletsin johtama OUN kieltäytyi parlamentarismista ja kannatti aseellista vastarintaa miehittäjiä vastaan. Se syyllistyi sabotaasiin ja salamurhiin. Se sai kannatusta erityisesti taloudellisten vaikeuksien turhauttamilta nuorilta. Alueella toimi lukuisia osuuskuntia ja keskinäisen avun järjestöjä. Myös Ukrainan katolinen kirkko näytteli merkittävää roolia.
(Konovalets salamurha suoritettiin Rotterdamissa vuonna 1938 Stalinin henkilökohtaisen käskyn mukaisesti. Wikipedia kertoo asian näin: ”Stalin had told Sudoplatov, "This is not just an act of revenge, although Konovalets is an agent of German facism. Our goal is to behead the movement of Ukrainian facism on the eve of the war and force these gangsters to annihilate each other in a struggle for power.")
Kansanryhmien välit tulehtuivat lisää, kun Puola lähetti miehittämälleen alueelle sotilasretkikuntia, jotka kostivat siviiliväestölle OUN:n harjoittaman terrorin. Kesäkuussa 1934 OUN salamurhasi Puolan sisäministeri Bronislav Pierackin.
Toisen maailmansodan kynnyksellä länsiukrainalaiset muodostivat katkeroituneen vähemmistön, jolla ei pienintäkään uskollisuuden tai kiitollisuuden tunnetta Puolan valtiota kohtaan.

Toinen maailmansota ja sen seuraukset
Syyskuussa 1939 Neuvostoliitto teki Saksan kanssa  hyökkäämättömyyssopimuksen. Talvisodassa Suomea vastaan maiden välinen raja siirtyi Leningradista länteen. Samassa yhteydessä Länsi-Ukraina liitettiin Neuvostoliittoon ja Ukraina oli jälleen yhtenäinen.
Kuten Baltiassa kansallismieliset oikeistolaisjärjestöt lakkautettiin ja useita kymmeniä tuhansia ihmisiä kuljetettiin Siperiaan. Tunnetaan myös tapauksia, joissa vallankumouksen ja sisällissodan aikaisia veritekoja kostettiin.
Saksan hyökkäyksen jälkeen osa ukrainalaisista liittoutui miehittäjien kanssa. Yhdessä saksalaisten kanssa toteutetuissa joukkomurhissa sai surmansa satojatuhansia ukrainalaisia. Yhteensä sota maksoi arviolta 5,5 miljoonan ukrainalaisen hengen, joista monet olivat juutalaista syntyperää.
"Kun Puna-armeija vapautti Kiovan, Hrushtshev saapui saksalaisten polttaman yliopiston raunioille ja raivosi "ne barbaarit olisi itse pitänyt polttaa". Voitto Hitleristä oli äärimmäisen tyydyttävä. Se tosiseikka, että niin monet olivat taistelleet ja kuolleet neuvostojärjestelmän puolesta vahvisti hänen uskoaan sosialismiin." (William Taubman: Hrushtshev)
Sodan jälkeisten joukkopidätysten yhteydessä kymmeniä tuhansia ukrainalaisia siirrettiin Uralin itäpuolelle. Samalla sodan aikana surmattujen ukrainalaisten tilalle lähettiin suuret joukot venäjänkielisiä hallintoon, poliisitoimeen, koululaitokseen ja teollisuuslaitoksiin. Sodan jälkeen Ukrainan kapina-armeija (UPA) jatkoi toimintaansa hallitusta vastaan. Kapina kukistettiin vasta 1950-luvun alussa.
Samanaikaisesti toteutettiin puolalaismiehityksestä vapautetun Länsi-Ukrainan maaseudun kollektivisointi. Kuten 1930-luvulla se ei suinkaan tapahtunut pelkästään rauhanomaisesti. Tämä on kuitenkin nähtävä laajemmassa historiallisessa viitekehyksessä. Yhtään vähättelemättä toimenpiteiden ajoittaista mielivaltaisuutta, on todettava, että Ukrainan ja Venäjän maaseutuväestö oli vuosisatoja saanut kohdata äärimmäisen julmaa kohtelua. Lieneekö ollut aika tasata tilit. Sota ja sitä edeltävä nälänhätä antoivat tapahtumille poikkeuksellisen raskaan viitekehyksen.
Sodan jälkeen alkoi Ukrainassa jättimäinen jälleenrakennustyö. Samanaikaisesti kamppailtiin nälänhädän uusiutumista vastaan. Kertonee sekin jotakin kuinka ilman välitöntä sodan uhkaa nälänhätä pystyttiin välttämään ja tuotanto saatiin uudelleen käyntiin. Toisin sanoen puheet nälänhädän tahallisesta aiheuttamisesta olivat kylmän sodan aikaista poliittista propagandaa.
Ukrainan uuden nousun aikana hallitus johti tiukkaa porvarillisen kansallishengen vastaista politiikkaa. Se kohdistui myös kirkkoa vastaan. Kylmän sodan aikana erityisesti uskonnonvapautta koskevat asiat nousivat länsilehdistössä esille.


Ukraina Stalinin jälkeen
Puoluejohtaja Josef Dshugashvilin kuolemalla maaliskuussa 1953 oli välitön vaikutus Ukrainan tapahtumiin. Ukrainan puolueen korkein edustaja L. Melnikov erotettiin, koska häntä pidettiin liian venäläismielisenä. Hänen seuraajansa O. Kirichenko oli ensimmäinen ukrainalainen alueen johdossa.
Näihin aikoihin Krimin niemimaa liitettiin Ukrainaan. Ajatus oli lepyttää paikallisia mielialoja ja sitoa Ukraina entistä vahvemmin tasavaltojen liittoon. Natsien kanssa liittoutuneet tataarit siirrettiin jo vuonna 1944 Keski-Aasiaan ja tilalle muutti erityisesti venäläisväestöä.
Suojasäänä tunnettu ajanjakso sai Ukrainassa hyvin erilaisen leiman kuin Venäjän federatiivisessa tasavallassa. Venäjän puolella nousivat Ilja Ehrenburgin, Vladimir Dudintsevin ja Boris Pasternakinkaltaiset kirjailijat esiin. Henkilöt, jotka uskalsivat oman rikkumattoman moraalinsa ja maineensa puitteissa kertoa avoimesti mikä oli edeltävässä ajassa hyvää ja kehittämisen arvoista ja mikä julmaa ja tarpeetonta.
Ukrainassa ei tällaista ilmiötä tapahtunut, koska siellä vapaamielisesti ajattelevaa puolueväkeä oli kohdeltu erittäin ankarasti. Sen sijaan tunnetaan useita tapauksia, joissa ukrainalaiset nousivat vastarintaan vankileireillä.
Helmikuun 1956 puoluekokouksen jälkeen jyrkkää kansallishenkisyyden vastaista politiikkaa lievennettiin ja sen seurauksena monet ukrainalaiset rupesivat syyttämään Stalinia kaikista onnettomuuksista, joista maa oli saanut kärsiä edeltävän 25 vuoden aikana. Samalla he vaativat niiden oikeuksien palauttamista, jotka he olivat saaneet Leninin aikana 1920-luvulla.
Tämän jälkeen useiden 1930-luvulla tuomittujen kirjailijoiden maine palautettiin, tosin joidenkin suhteen vain osittain. Tämä vaihe huipentui 1960-luvun puolessa välissä, jolloin paikallinen nuoriso oppi ymmärtämään mitä kaikkea 1920-luvun ukrainalaisen kulttuurin nousuaikana oltiin saavutettu. Näissä myönnytyksissä puolueen johto oli kuitenkin jossain määrin mielivaltainen. Kaikki rehelliset ja rohkeat ajattelijat eivät saaneet mainettaan puhdistettua.

Tasapainottelua
Paria vuotta myöhemmin puolue päätti jälleen kiristää otettaan. Vuonna 1958 keskustelu suunnattiin uudestaan takasin siihen oletukseen että kansalliset rajat vähitellen heikkenevän ja yhteinen neuvostoliittolainen kulttuuri-identiteetti voimistuisi. Puoluejohto luonnollisesti reagoi sen mukaan miten se katsoi tilanteen kehittyvän.
Venäjä oli Neuvostoliiton virallinen hallintokieli. Sen käyttö oli tärkeää opiskelussa ja oman uran edistämisessä. Lisäksi esimerkiksi Latviassa ulkoministeriön virkamiehet joutuivat puhumaan keskenään venäjää eikä latviaa. Tosin esimerkiksi Yhdysvalloissa englannin kielellä on sama asema eikä se ole kenenkään mielestä kovin vakava epäkohta.
Huolimatta laajamittaisesta vastarinnasta vuonna 1959 tuli voimaan laki, joka heikensi ukrainankielen asemaa. Seuraavina vuosina yhtenäistämispolitiikkaa kiihdytettiin, mikä aiheutti Ukrainassa paljon mielipahaa. Kiovassa järjestettiin helmikuussa 1962 viisipäiväinen tasavaltalaiskonferenssi, jossa yli tuhat ukrainalaiseliitin jäsentä pohti oman kulttuurinsa asemaa ja tuotti useita julkilausumia sen edistämiseksi. Nämä toivomukset eivät saaneet neuvostolehdistössä julkisuutta.
Ukrainalaiset kirjailijat aloittivat pian uuden liikkeen paikallisen kulttuurielämän virkistämiseksi. Sitä kutsuttiin 'kuusikymmentäluvun sukupolveksi'. Tämän ryhmän jäsenet ilmaisivat avoimesti ylpeytensä erillisestä ukrainalaisesta kulttuurista.
Yhtenäiskulttuuri tarkoitti usein käytännössä sitä, että venäläisväestö saattoi ilmaista avoimemmin kansallismielisiä asenteita. Kun valtio vuonna 1963 kiristi entisestään otettaan, uuden sukupolven ukrainalaisten kirjailijoiden oli entistä vaikeampi saada teoksiaan julkisuuteen. Useat syrjäytyivät kustannustoimittajien listoilta tyystin.
Tämän seurauksena vaihtoehtoinen kulttuuritoiminta sai yhä enemmän avoimesti hallituksen politiikkaa arvostelevan luonteen. Monista syrjityistä kirjailijoista tuli toisinajattelijoita. Yhdessä he perustivat maanalaisia jakeluverkostoja, joiden myötä he saattoivat tavoittaa uusia lukijoita. Myös epävirallisista kirjallisista illoista tuli tietyissä piireissä suosittuja.
Näin syntynyt jännite vaihtoehtoisen kansalaisyhteiskunnan ja valtiovallan välillä purkautui elokuussa 1965, kun viranomaiset aloittivat laajamittaiset pidätykset ja kiellettyjen julkaisujen takavarikoinnin. Kaksikymmentä aktivistia pidätettiin ja tuomittiin vankeuteen. Tällä oli kuitenkin päinvastainen vaikutus kuin mitä hallitus toivoi. Pidätykset tuomittiin Ukrainassa laajasti ja äänekkäästi.
Tästä sai alkunsa myös paikallinen ihmisoikeusliike. Kun maanalaiset julkaisut päätyivät länsimaisten lehtien ja kirjojen sivuille vastasivat viranomaiset pidättämällä niiden kirjoittajat. Tämä taas sai aikaan sen, että eräät kiovalaiset akateemikot ja taiteilijat ryhtyivät esittämään vetoomuksia vangittujen puolesta.
Vuoden 1965 tapahtumat saivat tunnetun kirjallisuuskriitikon Ivan Dziuban kirjoittamaan puoluejohdolle muistion, jossa hän ilmaisi näkemyksensä siitä, että valittu linja ei edistä internationalismin asiaa vaan pelkästään venäläisten ylivaltaa kulttuurielämässä. Hänen esityksensä ja ehdotuksensa olivat jotakuinkin täsmälleen samat kuin Gorbatshovin kauden perestroika- ja glasnost-esitykset. Ja sehän tiedetään mihin ne johtivat: talouden ja yhteiskuntajärjestyksen romahdukseen, jota seurasi Naton laajentuminen entisen NL:n alueelle.
Ukrainan puoluejohtoon oli vuonna 1963 valittu suhteellisen maltillista linjaa edustava Petro Shelest. Vuoden 1965 pakkotoimien johdettua epätoivottuihin seurauksiin Shelestin johtamat suhteellisen kansallismieliset puoluejohtajat pyrkivät edistämään ukrainalaista patriotismia neuvostojärjestelmän puitteissa. Tähän hankkeeseen he kutsuivat myös dissidenttejä mukaan.



Marraskuussa 1966 Ukrainan kirjailijaliitto julisti tavoitteekseen Ukrainan kulttuurin ja kielen edistämisen. Paikallisena puoluejohtajana Petro Shelest oli erityisen ylpeä ukrainalaisten tieteellisistä saavutuksista. Turvallisuuskysymyksissä Shelest ei kuitenkaan ollut erityisen vapaamielinen. Hän pelkäsi vuoden 1968 Prahan kevään tapahtumien toistuvan Ukrainassa. Moskovassa hän esiintyi haukkamaisena kovan linjan kannattajana.
Seuraavan vuosikymmenen alussa ukrainalaiset toisinajattelijat tulivat yhä näkyvämmin esille. He solmivat myös vahvat siteet Moskovan vastaaviin piireihin. Vastaten puolueen kutsuun kielteisesti dissidentit ilmoittivat, että Shelestin uudistuksista ja yrityksistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Hallitus vastasi antamalla tunnetulle historioitsijalle ja entiselle poliittiselle vangille Valytyn Morozillepoikkeuksellisen ankaran 14 vuoden tuomion. Tämä tietysti ärsytti toisinajattelijoita entisestään.
Saman aikaisesti Ukrainassa toimi pieniä maanalaisia ryhmiä, jotka pyrkivät Ukrainan irrottautumiseen NL:sta. Yli 20 vuotta vankiloissa olleilla Ukrainan kapina-armeijan (UPA) edustajilla oli suuri vaikutus nuoren sukupolven kansallismielisiin. Nämä veteraanit opettavat vangituille nuorille järkkymättömän Neuvosto- ja Venäjä-vastaisen asenteen.
Lopulta tammikuussa 1972 viranomaiset ottivat koko maassa käyttöön kovemmat otteet dissidenttejä vastaa. Turvallisuuspoliisi suoritti lukuisia pidätyksiä. Kyse oli 1950-luvun alun jälkeisen ajan rajuimmasta sisäpoliittisesta hyökkäyksestä. Pisimmät vankeustuomiot olivat 15 vuotta.
Kampanjan toisessa vaiheessa Ukrainan puolueen johdosta erotettiin kansallismielisimmät henkilöt. Toukokuussa 1972 Petro Shelest menetti paikkansa. Epäluotettavina pidettyjä henkilöitä irtisanottiin, alennettiin ja siirrettiin toisiin tehtäviin puolueesta, hallituksesta, mediasta ja yliopistoista. Shelestin seuraaja Ukrainan puolueen johdossa Volomymyr Shcherbitski osoitti luotettavuutensa aloittamalla puheensa puoluekokouksissa venäjäksi.
Vaikka näiden toimien johdosta Ukrainassa ei enää 1970-luvun aikana esiintynyt laajamittaista kansallishenkistä joukkoliikettä, oli ainakin Länsi-Ukrainassa Lvovin seudulla tyytymättömyyttä. Kaikissa vaiheissa ukrainalaismielinen kansallishenki oli ennen kaikkea älymystön ja kulttuuriväen hanke. Missään vaiheessa siihen ei saatu, yksittäisiä mielenosoituksia lukuun ottamatta, mukaan työväestöä. Niin kutsuttuja tavallisia ihmisiä asia ei joko erityisesti kiinnostanut tai he olivat aktiivisia erilaisissa kielletyissä uskonnollisissa liikkeissä kuten adventistit ja helluntailaiset.



Mihail Gorbatshovin ajan tempoilevat ja huonosti suunnitellut uudistukset kiihdyttivät taloudellista taantumaa. Gorbatshov ilmoitti julkisuudessa, että mistä tahansa asiasta ja erityisesti kansallisuuskysymyksistä on voitava puhua avoimesti. Tämä johti lukuisiin mielenosoituksiin. Tilanne karkasi vähitellen käsistä. Ajoittainen kova linja tiettyjä kansallismielisiä vastaan oli siis ollut täysin rationaalista politiikkaa.
Neuvostoliiton purkamista seurasi nopea yhteiskunnallinen ja taloudellinen romahdus. Uudet yhteiskunnalliset vapaudet hyödyttivät vain harvoja. Ukraina kärsi suhteellisesti enemmän kuin muut. Maa ajautui surkeaan köyhyyteen. Palkkojen ja eläkkeiden arvo romahti. Yhä edelleen ukrainalaisten keskiansiot ovat kaukana Venäjän tasosta, mikä tietysti lisää katkeruutta.
Ukrainan talouden vakauttaminen on ollut äärimmäisen hidasta. Jossain vaiheessa ihmisten kärsivällisyys loppui. Henkilö, jolla ei ole mitään menetettävää on valmis epätoivoisiin tekoihin.
Vuoden 2005 'oranssin vallankumouksen' jälkeen yritettiin talouden vakauttamista uudestaan. PresidenttiJanukovitsh yritti tasapainotella EU:n ja Venäjän välillä. Talven 2014 mielenosoitusten tarkoitus ei ollut enää uudet vaalit vaan ukrainankielisen väestön nostaminen valtaan.
Tätä kirjoittaessa on vaikea kuvitella kuinka maan poliittinen ja taloudellinen asetelma olisi mahdollista vakiinnuttaa sellaisella tavalla, että maan talous lähtisi uuteen nousuun. Todennäköisin vaihtoehto on Baltian ja Itä-Euroopan malli, jossa elintaso laskee niin alas, että vanhat ja sairaat kuolevat pois ja nuoriso muuttaa ulkomaille.

Tauno Auer
huhtikuu 2014


maanantai 14. huhtikuuta 2014

Kapitalismi on verenimijöiden valtaa verta imettävistä..


Ystävät hyvät, kun teille kerrotaan että ahneet pitävät valtaa, niin todellisuudessa teidän halutaan uskovan, että kyse on vain Ihmisluonnosta. Ja näin peitellään se tosiasia että kyse on kapitalismin objektiivista ominaisuudesta joka teille näytetään, tänä yksilökeskeisenä ahneutena. Näin itse kapitalismi säästyy purkauksiltanne ja te jäätte elämään harha luuloihinne. Kapitalismi on taloudellinen riistomekanismi, ei mikään subjektiivinen tahtotila!!

Jokaisessa pikku kylässä, teollisuus keskuksessa sekä kaupan keskuksessa olemme kapitalismin imettävänä. Maaseudulla maapääoma imee meitä monella muotoa kuiviin, mm. veroja keräämällä se siirtää kunnan varat maapääoman taskuihin. Kauppakeskukset keräävät varamme kauppiaan lippaaseen ja taajamien teollisuus vie jopa selkänahkamme.

Kuntaliitokset on pako tehdä, jotta pääsemme maapääoman ikeestä, teollisuus on siirrettävä valtiolle ja valtio kansan haltuun. Kaupat osuuskunniksi ja osuuskunnat valtiolle, näin saavutamme vapauden pääomista tai sitten vain nopeuttamalla prosessia, leikkaamalla kurkut auki näiltä kavaltajiltamme.

Oikeistolaisuus on kapitalismin kannattamista, mutta niin on myös vasemmistolaisuus, mutta ei kommunismi!
Kapitalismi on talousjärjestelmä, jonka päälle on nyky yhteiskuntamme ja sen gloobaalit pääomat kohonneet. Kapitalismi luo nämä mekanismit, joita oikeistomme mekaanisesti toteuttaa. Kyse ei siis ole subjektiivista haloista, joita voisimme ohjailla vaan objektiivisesta pakosta, jota emme voi ohjata.



Hannu Rainesto
Punakaartien keskusjärjestö