keskiviikko 18. tammikuuta 2017


Tuotannollisen kehittymisen kautta inhimillisen kasvun synteesiin





Mikä tässä maailmassa on merkille pantavaa, on se, ettei ole kyse kapitalistin subjektiivisesta tahdosta olla vaikkapa ahne, vaan siitä että luokka johon hän on asettunut, edellyttää objektiivisesti häneltä tiettyä tapaa toimia, joka meille ilmenee ahneutena. Kapitalisti on yksinkertaisesti luokkansa vanki, kuten työläinen on omansa, kapitalistinen suorittaman riiston vanki.
Tämä tulee siis ymmärtää, kun rakentaa itseen kuvaansa kapitalismista ja ylipäätään yhteiskunnasta.
Kyse ei siis ole ahneesta tahdosta vaan kapitalismi edellyttää ahnetta tahtoa, ja siksi kapitalismi tulee tuhota eikä kuvitella että sitä voi hoitaa paremmaksi.
Tarkempi tieteellisen selityksen, tieteen filosofian tunteminen auttaa selittään asioita oikein jos ymmärtää siihen tutustua, jos ei, on edessä melko selvästi revisionistinen usko, hyvään kapitalismiin, kuten vasemmistollamme.

Kapitalismissa on sekä välttämätöntä yhteiskunnallista tuotantoa että kapitalismin yksityisten pääomien järjestämää tuotantoa. Kapitalismissa nämä molemmat ovat yksityisiä, koska valtio on yksityisen pääoman hallitsema, mutta kansan rahoittama koneisto.

Sosialismissa valtio on kansan omistama ja pääomat samoin, joten koko tuotanto on kansan hallussa. Sosialismi on siirtymäkausi kapitalismin ja kommunismin välillä, joten se kantaa yksilökeskeistä ihmistä edelleen mukanaan, muuttaakseen tämän pikkuhiljaa omaksi kuvakseen samalla, kun sosialismi tuhoaa kapitalismia ja sen valtiota.
Kommunismissa valtio on jo saatu kuoleennutettua sosialismin aikana ja valta on jo yhteisöllistä. Kommunismin jälkeen yhteisöllisyys jatkaa oloaan, mutta Ihminen vapautuu kehityttyään yhteisöllisyydessä kapitalismissa saamastaan perinnöstä, yksilökeskeisyydestä irti.

On siis tärkeää nähdä tämä yhteiskunnan taloudellisen perustan vaikutus kasvuprosessiimme, jotta voimme oikein ymmärtää matkamme eläimestä yksityisen ja yhteisöllisen kautta vapaaksi Itsesäätöiseksi Ihmiseksi.


Meitä ei luotu Ihmiseksi vaan me vasta kehitymme siksi. Kapitalismista on nyt tullut tämän kehityksen jarru, koska sen todelliset lainomaisuudet ovat ottaneet siitä vallan. Kapitalismi ei kehitä enää Ihmistä vaan pelkästään pääomaa. Tämä kadotettu ykseys tulee palauttaa ja juuri siihen tarvitaan yhteisöllisyyttä!

Hannu Rainesto