maanantai 10. elokuuta 2015

Köyhyydeltä maailman pelastaa vain uusi tuotantotapa



Globaalin syntyvyyden laskuun ei päästä koskaan kapitalismissa kuin korkeintaan sodalla tai globaalin kapitalismin romahduksella, jolloin kuolee miljardeja ihmisiä.
Syntyvyys korrelloi suoraan kurjistumista, liian huonot olot lisäävät syntyvyyttä ja niiden edeleen kurjistuminen entisestään kuolleisuutta.
Kapitalismin hävittäminen, siitä tässä muutoksessa on kyse, mutta onko se nyt niin että vain yksi kymmenetätuhannesta tätä oikeasti haluaa eikä hänelläkään ole mekanismeja muuttaa mitään mikä muuttaisi kehityksen lainalaisuuksia. Hallintomme ja virkamieskuntamme, ne nyt ainakin ovat täysin sairaita edes ymmärtään asiaa selittämälläkään sitä heille.

Globaalin kapitalismin pelastaa vain pääomien kiertokulun voimakas kasvu eli se mitä työajanpidenteämisellä yritetään, mutta ei se pelasta globaalilta köyhyydeltä ketään. Kapitalismi ei tuota ympärillee rikkautta ja hyvinvointia vaan globaalia köyhyyttä, paljastaa tämä syntyvyyden kasvun mekanismi. Globaalin köyhyyden saa hallintaan vain globaali sosialismi, mutta sen saaminen kapitalismin tilalle on vaikea temppu. Kysehän ei ole tällöin tahdosta vaan objektiivista lainomaisuuksista ja niiden kehittymisestä eli uuden kapitalismin tuotantotapaa korvaavan pääomien kiertokulku menetelmän syntymisestä. Sosialismi on tällöin tuotetun jakoa, kuten Sinikka sen jossain jo mainitsi, mutta jotta tämä jako voi tapahtua, täytyy ensin syntyä pyörä joka sitä jaettavaa tuottaa. Kommunistit puhuvat laveasti internationalismia, mutta tyhjä sekin sanoma on jos siihen ei kytkeydy uusia pääomia tuottavaa ja pyörittävää tapaa tuottaa välttämättömiä tarpeitamme tyydyttävää tuotantoa.


Hannu Rainesto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti