lauantai 15. maaliskuuta 2014

Diplomatia umpikujassa ja tilanne kiristynyt: USA uhkailee - Venäjän armeija valmiudessa

Diplomatia umpikujassa ja tilanne kiristynyt: USA uhkailee - Venäjän armeija valmiudessa

Lue kattava tilannekatsaus suurvaltakriisistä: USA:n ja Venäjän ulkoministerit pitivät tuloksettoman kokouksen perjantaina. Krimillä torjuttiin USA:n tiedustelulennokki ja amerikkalaissotilaat operoivat Ukrainassa. Naton ja Venäjän sotilaalliset harjoitukset ja keskitykset ovat voimistuneet nopeasti. 
Toimittaja: Janus Putkonen
15.3.2014, Verkkomedia.org

Diplomatia umpikujassa ja tilanne kiristynyt: USA uhkailee - Venäjän armeija valmiudessa
"Sota on poliittinen toimenpide, koska se on poliittisten tavoitteiden jatkamista voimakeinoin", toteaa vanha viisaus. Onko siis tosiaankin niin, että idän ja lännen valtaliittojen diplomaattinen tie olisi lopussa Ukrainan kriisissä ja vastassamme on eskaloituva sotilaallinen konflikti - mahdollisesti kolmas maailmansota, jossa Yhdysvallat ja Venäjä liittolaisineen käyvät voimatoimin toisiaan vastaan?
Molemmat osapuolet pyrkivät rauhoittamaan spekulaatioita voimankäytöstä, mutta molemmat osapuolet samalla valmistautuvat voimaansa käyttämään. Tilanne on yhä vaarallisempi ja ensimmäisten tietojen mukaan rajoitettu voimankäyttö on jo alkanut.
Perjantaina saapuneen tiedon mukaan Yhdysvaltain tiedustelulennokki on torjuttu Krimin tasavallan ilmatilassa ja USA on suorittanut myös sotilaallisen intervention Ukrainassa 66. prikaatin voimalla. Raportoitujen yksityiskohtien perusteella voimme olettaa, että näin on tosiaan tapahtunut, joka samalla tarkoittaa, että Yhdysvallat on ryhtynyt sotilastoimiin Krimillä täysin Venäjän intressien vastaisesti.
Torstaina saapuneen tiedon mukaan Venäjän matkustajakoneet kiertävät Ukrainan ilmatilan, joten tämän perusteella eskalaatioita on ollut odotettavissa.

Perjantaina Lontoossa ei enää hymyilty. Vasemmalla Lavrov, oikealla Kerry.

Venäjän hallinnon vaikutusvaltainen poliitikko Alexander Pushkov totesi torstaina, että Länsimaat ovatsaattaneet kansainvälisen oikeuden vakavaan kriisiin tulkitsemalla Krimin tasavallan demokraattista irtautumishalukkuutta vastoin oikeuskäsityksiä.
Samaan aikaan presidentti Putin on vakuuttanut, ettei Venäjä ole Ukrainan kriisin takana, ja että Moskova puolustautuu sekä puolustaa kansalaisiaan ja elintärkeitä intressejään Mustanmeren laivaston päätukikohdan Sevastopolin alueella. Venäjä vakuuttaa, ettei sillä ole eikä ole ollutkaan omia joukkoja miehittämässä Krimin niemimaata ja alue on krimiläisten perustaman oman armeijan käsissä.
Mistään "Venäjän miehityksestä" Krimillä ei siis ole esitetty todisteita ja Venäjän armeijalla on oikeus 25 000 sotilaan ja laivastonsa läsnäoloon alueella sopimustensa perusteella. Väitetystä Venäjän "miehityksestä" onkin ainoastaan väitöksiä. Ehdoton valtaosa alueen turvallisuus- ja sotilasjoukoista on ilmoittanut loikkauksista Krimin hallinnon alaisuuteen. Näiden joukkojen odotetaan pitävän huolen Krimin yleisestä turvallisuudesta.
Krimillä on tarkoitus järjestää kansanäänestys huomenna sunnuntaina 16. maaliskuuta alueen tulevaisuudesta ja 80 % alueen kansalaisista odotetaan äänestävän sen puolesta, että alue liitetään takaisin Venäjän yhteyteen. Tasavallan johto on todennut, ettei Krimi voi eikä halua tunnustaa Kiovassa vallan väkivalloin kaapannutta hallintoa. Krimin tasavalta teki jo itsenäisyysjulistuksen viime tiistaina.
Lännen media ja poliitikot ovat samalla vaienneet totuudesta Kiovassa - Ukrainan sotilasjuntan luonteesta ja tapahtumista, jotka johtivat vallan kaappaamiseen:
Venäjä vaatii Ukrainaan laillista hallintoa, jolla olisi kansalaisten antama mandaatti. Se vaatii, että 21. helmikuuta laadittu hallituksen ja opposition sopimus yhteishallinnosta asetetaan voimaan ja sopimuksen allekirjoituksen jälkeen toteutettu aseistettu vallankaappaus mitätöidään. Venäjä ei voi hyväksyä ilman kansanäänestystä vallan ottaneita fasistipuolueita Ukrainan laillisen hallinnon edustajiksi, joiden kanssa se voisi neuvotella mitään. Jokainen hyökkäys alueen venäläisväestöä vastaan vain pahentaa osapuolien neuvottelumahdollisuuksia.
Kuvaavaa kärjistyneelle tilanteelle lienee se, että Moskova on julistanut kahdesta Ukrainan nykyhallinnon johtajasta, Oleg Tyahnybokista ja Dmitry Yaroshista etsintäkuulutukset koskien heidänosallistumisesta terrorismiin Tsetseniassa.


Umpikuja Venäjän ja lännen välillä pahentunut
Venäjän ulkoministeri Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Lavrov pitivät tilanteesta kuuden tunnin mittaisen hätäkokouksen perjantaina. Vahvistui, ettei Venäjällä ja lännellä ole yhteistä visiota Ukrainasta. Mitään sovintoa osapuolten kesken ei syntynyt. Ulkoministerit tapasivat Lontoossa kahdenvälisessä tapaamisessa. Näkemyserot pysyivät, kertoi Lavrov.
Venäjä aikoo kunnioittaa Krimin kansanäänestyksen tulosta ja Yhdysvallat taas ilmoittaa sen olevan kansainvälisen lain vastainen. Kerryn mukaan Yhdysvallat eikä kansainvälinen yhteisö tule hyväksymään äänestyksen tulosta. Yhdysvallat aikoo tuoda YK:n turvallisuusneuvoston äänestettäväksi lauantaina esityksen Krimin kansanäänestyksen laittomuudesta, mutta Venäjä tulee estämään sen läpimenonveto-oikeudellaan.
Lavrov totesi kokouksen päätteeksi, että jos Kosovo oli lännelle erityistapaus, niin on Krimin niemimaa nyt Venäjälle. Putin on tehnyt Venäjän kannan selväksi myös YK:lle, jonka pääsihteeri Ban Ki-Mooninkanssa hän oli käynyt asiasta puhelinkeskustelun. Venäjä pitää kiinni näkemyksestä, että Krimin tasavallan tahdon kuulemisen kautta alueen yhtyminen takaisin Venäjään on kansainvälisen lain mukaista.
Venäjän ulkoministeri Lavrov vakuutti perjantaina, ettei Venäjällä ole tarkoitus ottaa hallintaansa sotilasvoimalla itäisiä Ukrainan alueita, joiden kansalaiset ovat myös kovaan ääneen vaatineet irtautumista Kiovan hallinnasta ja paluuta Venäjän yhteyteen. Venäjä on useaan kertaan varoittanut, ettei se tule seuraamaan sivusta jos näiden alueiden venäläisväestöä vastaan hyökätään.
Kerry toisti perjantaina myös vaatimuksen, että Venäjän tulisi vetää joukkojaan alueelta ja vähentää sotilaallista voimaa. Kerry toisti myös aiemmin esitetyn uhkauksen, että Venäjä tulisi "kärsimään seurauksista" ja "maksamaan tilanteesta".
Presidentti Obama sanoi perjantaina tuloksettomana päättyneiden neuvottelujen jälkeen yhä toivovansa, että länsi löytää diplomaattisen ratkaisun Ukrainan kriisiin. Mutta entä jos sellaista ei nyt löydykään? Ensimmäisenä tietenkin tarjoillaan keinovalikoimassa Venäjää vastaan pakotteita, muttatosiasiassa nämä ovat sotatoimia, kuten Ron Paul kokeneena amerikkalaispoliitikkona tietää.
Myös EU yhtyi USA:n rinnalla ukaasien esittäjien joukkoon kun EU:n parlamentissa hyväksyttiin Venäjän vastainen päätöslauselma. Venäjän kommentoinnin mukaan Brysselin tekemä päätös on vailla totuuden pohjaa ja se ainoastaaan vahingoittaa tilannetta. Venäjä pitää sitä epähyväksyttävänä ja epäoikeudenmukaisena.
Venäjän varapääministeri Rogozinin perjantaina antama lausunto menee linjassa nähdyn ja maltillisen Moskovan politiikan kanssa: Venäjä ei aio lähteä pakotekilpailuun länttä vastaan ja vaarantaa samalla kauppasuhteitaan Krimin niemimaan riitelyn vuoksi. Venäjä vastaa niillä pakotteilla millä sitä pakotetaan.
Tämä on helpottavaa kuulla, mutta entä seuraavaksi jos pakotteet ei tunnu riittävän? Venäjä on osoittanut valmistautuvansa kaikkiin skenaarioihin.


Venäjän armeija valmiudessa Arktiselta alueelta Lähi-itään
Sotilasliitto Nato käynnisti koko viikon kiihtyneen sotaharjoitusten tulvan. USA ilmoitti keskittävänsä lisää ilmavoimiaan Puolaan ja Baltian alueelle sekä toimittavansa tiedustelu- ja johtokoneita Puolan sekä Romanian ilmatilaan. USA käynnisti myös Mustanmeren laivastoharjoituksen yhdessä Bulgarian ja Romanian laivasto-osastojen kanssa. USA lähetti Mustanmeren alueelle yhden suurimmista hävittäjälaivoistaan osallistumaan alkaneisiin harjoituksiin.
Lisäksi Ukrainassa on raportoitu USA:n sotilaiden sekä Academin palkkasotilaiden läsnäolosta. Lisäksi USA avasi Ukrainan vallankaappauksen aikoihin uuden ja suuren sotilastukikohdan vain 400 kilometrin päähän Krimiltä Romaniaan. Tukikohdan kautta kerrotaan kulkeneen jo tuhansia sotilaita. Tietenkään, millään näillä tai muillakaan lännen sotilaallisilla toimilla ei sanota virallisesti olevan suora yhteys tapahtumiin Ukrainassa.
Venäjä harjoitutti alkuun Ukrainan vallankaappauksen tapahduttua koko läntisen armeijakuntansa sotavalmiusharjoituksessa, johon otti osaa yli 150 000 sotilasta. Harjoituksessa oli mukana kaikki aselajit laajalta alueelta. Tämä harjoitus päätettiin ilmoitetun suunnitelman mukaan ja tämän jälkeen harjoitustoiminta hetkeksi taukosi.
Viikon aikana on kuitenkin tapahtunut paljon. Ensimmäisenä ilmoitettiin suurestamaahanlaskujoukkojen harjoituksesta, joka on käynnissä myös lähellä Ukrainan rajaa. Venäjän armeijan taisteluvoimaisinta kalustoa on liikkeellä Rostovin, Belgorodin, Tambovin ja Samaran alueilla, kertoi Venäjän puolustusministeriö. Lisäksi harjoitustoiminta on alkanut Arktisella alueella. 
Venäläinen laskuvarjojääkäripataljoona laskeutui perjantaina Tiksin kaupungin lentoasemalle, joka sijaitsee Laptevinmeren rannikolla 1270 kilometrin päässä Jakutskista. Harjoitusalueen lämpötila oli alle 30 pakkasastetta. Laskeutuminen toteutettiin harjoitusten puitteissa, joihin osallistuu yhteensä ympäri Venäjää noin 4 000 laskuvarjojääkäriä ja maahanlaskujoukkojen sotilasta, 36 lentokonetta ja noin 500 maavoimien kalustoyksikköä.
Arktisen alueen harjoitussuunnitelman mukaan Tiksin lentoasemaa käytetään tukikohtana, josta ohjataan joukkoja eri paikoille. Sotilaat ovat järjestämässä omaa autonomista harjoitusyksikköä, josta löytyy kaikki tarvittava materiaali ja jonka puitteissa majoittuu ja kykenee toimimaan ainakin 300 ihmistä.
Telttoihin on asennettu automaattinen lämmitysjärjestelmä. Teltat kestävät lumen painon, joka on yli 100 kiloa neliömetrillä ja tuulen, joka puhaltaa yli 120 metriä sekunnissa. Leirissä on ruokailupaikka, keittiö, saniteettitilat ja itsetoimivat sähkögeneraattorit, raportoi Rysslands Röst käynnissä olevasta Arktisen alueen valmiusharjoituksesta.
Maahanlaskuharjoituksia tukee Venäjän tykistön tuhansien miesten harjoitukset, joita järjestetään useilla eri alueilla. Rungon näille harjoituksille muodostaa eteläisen armeijakunnan tykistövoimat ja mukana on kaikki maavoimien tykistön aselajit.
Valko-Venäjällä järjestetään puolestaan sotavalmiusharjoituksia, joihin osallistuu myös Venäjän ilmavoimat ja yhteisen ilmapuolustuksen joukot. Venäjä keskitti vastatoimenaan Naton hävittäjäkoneiden keskityksille Puolaan torstaina lisää hävittäjiä Valko-Venäjän tueksi. Venäjä kolminkertaisti omien hävittäjiensä määrän alueelle ja toimitti kolme sotavoimien kuljetuskonetta Valko-Venäjän käyttöön.
Arktisella alueella lentävät nyt myös Venäjän strategiset pommikoneet, jotka pitävät huolen 24 tuntia vuorokaudessa siitä, että pahimman sattuessa Venäjä kykenee nopeasti suorittamaan strategisia iskuja kauas alueensa ulkopuolelle. Uutisten mukaan lentotoimintaa harjoittaa neljä raskasta ydinaseita kuljettavaa pommikonetta.
Mustanmeren laivaston tueksi lipui perjantaina uusi ohjusfregatti, jonka odotetaan tuovan voimakkaan lisän niin Mustanmeren laivaston kuin Välimeren laivaston toimintakykyyn. Uusi alus on nimeltään Admiral Grigorovich ja se on ns. Projekti 11356-sarjan alus. Moderni alus lipuu siis palvelukseen jännittyneellä hetkellä.
Välimerellä Venäjä on ylläpitänyt kesästä 2013 pysyvästi voimakasta laivastovoimaa. Osastoon kuuluu noin 12-15 sota-alusta ja niiden tukilaivoja. Venäjän Tartusin laivastotukikohta Syyriassa muodostaa osaston strategisen sillanpään ja samalla Venäjälle portin Lähi-itään, jossa se on tukenut liittolaisensa Syyrian taistelua lännen tukemia terroristijoukkoja vastaan jo aseistetun vallankaappauksen yrityksen alkamisesta vuodesta 2011 lähtien. Syyriassa odotetaan nyt keväthyökkäystä.
Perjantaina annettujen tietojen mukaan alueella operoiva Venäjän laivaston lentotukialus on käynnistänyt ilmaharjoitukset Välimeren taivaalla. Mukana ovat helikopterit ja torjuntahävittäjät. 
USA on puolestaan lähettänyt merialueelle vahvimman lentotukialuksensa USS George Bushin, joka "sattui olemaan paikalla" kun Ukrainan vallankaappaus tapahtui ja tilanteen kiristyminen alkoi.Perjantaina USA:n sotilasjohto ilmoitti, ettei lentotukialuksen taisteluosasto ole lähtemässä suunnitelman mukaan alueelta vaan pidentää läsnäoloaan Välimerellä kiristyneen Ukrainan tilanteen johdosta.


Loppukommentti:
Yhteenvetona voimme todeta, että suurvallat ovat aidosti ja vaarallisesti törmäyskurssilla. Hegemonia haastaa multipolarismin sen omalla etupihallaan Ukrainassa. Vain sokea ja kuuro ei näe kumpi tässä konfliktissa on puolustautuva osapuoli, kumpi hyökkää ja lietsoo.
Politiikkaa ja konflikteja seuranneelle tilanne ei ole yllätys vaan jo vuosia jatkuneen lännen interventio- ja laajentumispolitiikan väistämätön seuraus. Olen edelleen sitä mieltä, että päänäyttämö sijaitsee pian Lähi-idässä ja koko Ukrainan kriisin strateginen tavoite on vain sitoa Venäjän toimintavalmius sen omille lähialueille ja saattaa Venäjä sivuutusraiteelle maailmanpolitiikassa.
Nyt pelataan kuitenkin jo sellaisilla panoksilla, kuten tiedustelulennokin torjuminen Krimin niemimaalla perjantaina osoittaa, että mikä tahansa hallitsemattoman eskalaation skenaario on mahdollinen. Vakavan yleistilanteen kehittyminen ei saisi myöskään olla yllätys Suomen valtiojohdolle, jollaisena se kuitenkin näyttää meidän kaikkien vahingoksi toteutuvan.
Vuosi sitten maassamme läpinuijittu paskapaperi nimeltä Turvallisuuspoliittinen selonteko ei sisältänyt mitään sellaisia aineksia, jotka olisivat edes alkeellisesti huomioineet nyt todistamamme idän ja lännen valtaliittojen välisen yhteentörmäyksen ja jatkuvasti lisääntyneen suursodan riskin. Suomi on siis pihalla kuin lumiukko ja kritisioin tuosta suoranaisesta petoksesta, valheellisuudesta ja turvallisuuspoliittisesta epäammattitaidottomuudesta valtiovaltaa kovin sanoin myös tuoreeltaan. Keskustelua ei kuitenkaan haluttu käytävän:
Älkää siis tulko ainakaan väittämään, ettemmekö olisi voineet jo täysin ajoissa alkaa valmistautumaan kansallisella tasolla nyt kokemaamme suurvaltojen yhteentörmäykseen, joka on todellisuuden tunnistavin mittarein ollut odotettavissa ainakin viimeistään kesästä 2011 lähtien! Illuusio "kaiken olemisesta niin hyvin" on ylittänyt järjen käytön ja todellisuuden tajun jo pitkään.
Suomi voi selvitä tulevasta ainoastaan taidolla, koska voimaa meillä ei ole edes omien kansalaistemme auttamiseen hädän hetkellä. Nato-jäsenyys tekisi meistä vain entistä vaarallisemman strategisen uhan Moskovalle ja me tarvitsemmekin päinvastoin nyt kipeästi Venäjältä kaikki sen tarjoamat elinmahdollisuudet. EU:sta eroamisen tarve on kansallinen ja akuutti fakta. Me tarvitsemme itsenäisyytemme takaisin hankkiutuaksemme erilliasemaan suhteessa itään sekä länteen.
Hattu kouraan: Nöyryys kun ei tarkoita nöyristelemistä. Lähestyvään USA/EU/ISRAEL-sotaan hegemonian puolesta Venäjää ja sen liittolaisia vastaan ei ainakaan ole millään mittarilla suomalaisen edun mukaista.

Lähteet mm:

Tarvitsemme tukea - toimimme ainoastaan yksityisin lahjoitusvaroin!
Kiitä työstä lahjoituksella Verkkomedialle ja autat toimintaamme jatkumaan. "Meille jo pieni on suurta": Lahjoitustili: FI71 4055 7620 0031 53

2 kommenttia:

  1. Punakaartien keskusjärjestö näkee tilanteen hyvin samanlailla kuin Verkkomedia, eikä siksi näe syytä selvittää enempää omaa näkökantaansa asiaan. Yhdymme täysin siihen että Suomen tien on oltava ulos EU:sta kohti kehittyvää kauppa- ja rauhanliittoa Venäjän kanssa.

    VastaaPoista
  2. HEI! Mikä Kapitalismi riistää ja mikä taas ei? Onko Teille Hantu Retee selvillä se, että KM PÄÄOMA 1,2 ja 3 on vain ja ainoastaan tutkimus siitä asiasta, että miten LUONTAISTALOUS muuttui Vaihdantatalous rp:ksi ja että miten VAIHDANTATALOUS toimii tai sitten ei?

    Nyt Toveri Hantu Retee täytyy tajuta ja muistaa myös se, että Vaihdantatalous rp:tä on jossain muodossa ollut jo silloin, kun Ihmisapinat eli Hantu Retee rp:n aatekaverit alkoivat tulla alas puista, sillä jo tällöin huomattiin se, että yksi osaa tehdä yhden asian paremmin kuin joku toinen ja että kivityökaluihin sopivaa kiviraaka-ainetta ei ollut joka paikassa, joten tarvittiin markkinat. Niin ja nyt ilman markkinoita ei ollut mahdollista kohdentaa kysyntä-tarjonta-kuviota siten, että kaikkien toimijoiden olisi ollut mahdollista saada tarvitsemansa Raaka- ja Apuainevaranto sopuhintaan.

    Jos Toveri Hantu Retee haluaa kuunnella Talousasiaa, niin hänen pitää nyt huomata se, että Vaihdantatalous eli Pääomatalous on ollut kuvioissa mukana jo silloin, kun Hantu Retee rp:n aatekaverit eli toverit ovat alkaneet laskeutua alas puista. Nyt Hantu Retee rp;n kaverien Pääomatalous aikojen alussa on ollut käytännössä ns. Työpajakapitalismi rp:tä, kun taas se KAPITALISMI eli Pääomatalous, joka tuntee nimen TEOLLISUUSKAPITALISMI, on alkanut kehkeytyä ja muotoutua Länsi-Euroopan alueella kuten Iso Britannia, Ranska jne. joskus 1700-luvulla.

    Niin ja nyt Toveri Hantu Retee on varmaankin unohtanut sen, että TALOUSHISTORIA ja samalla YLEINEN HISTORIA ei tunne kuin kaksi Talousjärjestelmää nimittäin LUONTAISTALOUS ja Työnjakoon perustuvan Vaihdantatalous eli Pääomatalous eli KAPITALISMI rp:n, joten nyt on Hyvä Kysymys se, että minkälainen voisi todellakin olla Sosialistinen tai Kommunistinen Talous- ja Yhteiskuntajärjestelmä. Mitähän nyt Hantu Retee ja Kumppanit haluavat ehkä vastata? Haluan nyt erityisesti, että Toveri Ylinero ja Puolueneuvos Hantu Retee korostaa sitä asiaa, että jos me haluamme korvata jonkun talousjärjestelmän jollain toisella, niin meidän kai pitäisi ensin itsellemme tehdä selväksi sen asian, että mitä kaikkea ihmeellistä ja kummallista ns. UUSI ja Riistosta Vapaa Talous- ja Yhteiskuntajärjestelmä pitää sisällään tai sitten EI.

    Me voimme vielä todeta sen asian, että VALTIOSOSIALISMI ja SOSIALISMI ovat täysin eri asioita. Nyt Valtiososialismi siis Kansalliskommunismi, Kansallissosialismi ja Kansallisdemokratismi ovat sellaisia, jotka voidaan Teräsmiesaatteen määräämällä tavalla toteuttaa yhdessä kansallisvaltiossa, kun taas Pelkkä Sosialismi tai Kommunismi ovat perustaltaan täysin kansainvälisiä siis sellaisia, jotka voidaan toteuttaa vain ja ainoastaan koko TELLUS-planeetan mitassa. Meidän pitää vielä muistaa se asia, että Saksalainen Sosialismi on USKONTO siis sellainen, joka jotain kautta pohjautuu Salatieto eli OKKULTISMI rp:hen kuten myös Pirunpalvonta eli SATANISMUS rp:hen. Valtiososialismi rp:n se alaosasto, joka on nimeltään Kansallissosialismi ei ole sama asia kuin Saksalainen Sosialismi vaan Valtiososialismi rp:n alaosasto ja vielä sellainen kuvio, joka voidaan kehitellä toimintakuntoon yhdessä ainoassa kansallisvaltiossa ja vielä siten, että kaikissa muissa TELLUS-planeetan valtioissa olisi vallassa kovan tason Yksityinen Yrittäjyys ja Pääomatalous.

    VastaaPoista